Bogstavrim der også hedder en alliteration er en betegnelse for en sætning, et vers el. en tekst med flere ord nær hinanden der starter med samme konsonanter el. vokaler, med andre ord når man siger flere ord i streg der begynder med samme bogstav.

Bogstavrim er ofte brugt i danskundervisning og i børnehaver og hjælper små børn til at lære sproget bedre. Det kan være udfordrende at sige mange ord der starter med samme bogstaver hurtigt efter hinanden, men det er en god øvelse i forhold til at lære at tale og udtale korrekt.

Bogstavrim eksempel

Fem flade flødeboller på et fladt flødebolle fad.
Der var engang en konge der havde tre sønner. Den ældste hed Skrat, den mellemste hed Skratskratterat og den yngste hed Skratskratteratskratskriumskrat.
I at andet kongerige var der en konge der havde tre døtre. Den ældste hed Sip, den mellemste hed Sipsippenip og den yngste hed Sipsippenipsipsirumsip.
Skrat fik Sip, Skratskratterat fik Sipsippenip og Skratskratteratskratskriumskrat fik Sipsippenipsipsiumsip.
Aben Albert arbejder altid i a..

Hvad gør bogstav rim ved en tekst/et digt?

Som du kan fornemme i de korte remser baseret på bogstavrim herover, så gør bogstavrim dem sjove at læse og høre.

Det er en god øvelse for skolebørn og voksne der gerne vil blive bedre til at skrive, at prøve at lave sine egne bogstavrim. Det udfordre ens ordforråd og opslag kan gøre at man lære nye ord. Samtidig giver det også en bedre forståelse af ord betydning og muligheder.

Omvendt er oplæsning af bogstavrim også en god øvelse i forhold til at lære at tale og ikke mindst udtale korrekt. Det er udfordrende at sige bogstavrim og remser og især hvis man prøver at sige remserne mange gange hurtigt efter hinanden.

I en længere tekst kan bogstavrim være med til at lav et brud i teksten, der kan gøre meget for læsevenligheden.

Hvad er allitteration og assonans?