Hvad er et navneord? og hvad hedder det på latin? Navneord er en vigtig og essentiel del af det danske sprog og de findes overalt i vores hverdag. Sandsynligheden for at du ser på noget lige nu der er et navneord er nærmest lig med 100%, da du højst sandsynlig læser denne tekst fra en telefon el. en computer, som begge dele er navneord.

Hvad er et navneord?

Et navneord el. et substantiv er en ordklasse der refererer til genstande, personer, dyr, andre levende væsner og abstraktioner. På dansk er navneord enten intetkøn el. fælleskøn.

Substantiver har også sin egen under-ordklasse kaldet egennavne. Egennavne er en betegnelse for de navneord der referere til noget unikt, dvs. navnet på en person el. et sted f.eks. Magasin el. Louise. Egennavne skrives altid med stort.

Hvad sættes foran navneord?

Det er let at genkende navneord, hvis man ved hvordan selvfølgelig. For at finde ud af om noget er et navneord, skal du kunne sætte et af to ord foran navneordet:

 • En
 • Et

Kan du sætte en el. et foran ordet, så er det et navneord f.eks. et skib, en banan el. en seng.

Hvordan kan man finde et navneord?

Måden man finder et navneord på er altså ved at prøve at sætte en el. et foran ordet. Der er dog en undtagelse, aldrig en regel uden en undtagelse, og det er med egennavne. Egennavne kan i stedet for kendes ved at de altid står med stort bogstav, da det er navnet på noget unikt.

Oversigt over navneord liste

Generelt er ord i ordklassen navneord ikke de ord der er mest brugt i det danske sprog, det er forholdsord, bindeord, udsagnsord og stedord der ligger øverst på denne liste. Alligevel bruger vi navneord meget, da de fleste sætninger giver bedst mening med et navneord. Herunder er en liste over 100 typiske navneord du kender fra hverdagen:

 1. Computer
 2. Fjernsyn
 3. Bog
 4. Støvsuger
 5. Køkken
 6. Gryde
 7. Tallerken
 8. Trøje
 9. Kommode
 10. Skab
 11. Vindue
 12. Papir
 13. Kuglepen
 14. Glas
 15. Kop
 16. Krus
 17. Cykel
 18. Bil
 19. Skole
 20. Børnehave
 21. Skateboard
 22. Løbehjul
 23. Statue
 24. Maleri
 25. Mikrofon
 26. Creme
 27. Puslespil
 28. Vase
 29. Tebrev
 30. Magasin
 31. Mus
 32. Æske
 33. Oplader
 34. Skærm
 35. Tastatur
 36. Kladdehæfte
 37. Notesblok
 38. Lærred
 39. Lampe
 40. Staffeli
 41. Tørrestativ
 42. Ramme
 43. Væg
 44. Håndtag
 45. Sok
 46. T-shirt
 47. Bord
 48. Stol
 49. Kalender
 50. Fnugrulle
 51. Kniv
 52. Gaffel
 53. Ske
 54. Bold
 55. Hus
 56. Lejlighed
 57. Bøtte

Navneord rim

Navneord har som alle andre ord en masse rimord. I listen over navneord herover kan du klikke dig videre til ordet for at se hvad der rimer på ordet.

Vil du i steder vide hvad der rimer på navneord, så kan du se vores rimordsside: hvad rimer på ord? el. se nogle enkelte eksempler på det herunder:

 • Fjord
 • Nord
 • Bord
 • Tor/Thor
 • Ror
 • For
 • Mord
 • Hor
 • Kor
 • Tror

Navneord bøjning

Når det kommer til at bøje navneord og genkende dem er det en af de nemmeste danske ordklasser at have med at gøre. Egennavne kan ikke bøjes, men et navneord kan bøjes på 4 forskellige måder, som du kan se illustreret i tabellen herunder.

Ental
(bestemt)
Ental
(ubestemt)
Flertal
(bestemt)
Flertal
(ubestemt)
Et skabSkabetSkabeSkabene
En hundHundenHundeHundene

Navneord i ental

Navneord i flertal

Uregelmæssige substantiver

Ingen regler uden undtagelser og i dette tilfælde hedder undtagelsen uregelmæssige substantiver. Det er navneord hvor bøjningen ikke følger normen som du ser i skemaet øverst her i afsnittet, men i stedet afviger i måden det bliver bøjet på.

Hvad gør mange navneord for en tekst?

Navneord er uundværlige i en tekst, for de siger noget om stedet, personerne tilstede og tingene. De er med til at vi kan forholde os til det der bliver beskrevet i teksten og ved hvad der er skrevet om.

Alligevel kan der godt være for mange navneord i en tekst. For mange navneord i en tekst kan gøre teksten svær at læse og huske. Der kan blive for mange ting at forholde sig til, hvilket ikke er godt for en tekst, der vil komme til at virke tung at læse. Forestil dig du læse en tekst hvor der bliver nævnt ti forskellige personer på fem forskellige steder der hver har 2 forskellige genstande på sig. Det vil hurtigt blive alt for meget at forholde sig til, hvorfor en tekst har bedst af ikke at have for mange navneord.